Tarvitseeko koira pitkää turkkia talvipakkasilla?

Kun ilma kylmenee ja valkoinen lumiharso peittää kaiken alleen, herää kysymys, miten perheen turkillinen jäsen pärjää talvipakkasilla?

Tätä pohtiessa on tarkasteltava oman koiran rotua ja sen alkuperäistä käyttötarkoitusta. Huskyt, suomenlapinkoirat ja muut vastaavat koirarodut ovat tottuneet koviin pakkasiin ja lumisiin maisemiin. Tämä johtuu siitä, että näillä roduilla on pohjavillaa ja tuplaturkki, jotka eristävät kylmää talvella. Nämä koirat eivät siis tarvitse talvella erillistä vaatetusta.

Asia on toisin roduilla, joilla on ohut hentoinen turkki tai ei pohjavillaa laisinkaan. Tällaisia rotuja ovat muun ohessa villakoira, lagotto, bichon frisé, labraduudle, coton de tulear sekä yleisesti kaikki trimmattavat rodut. Näiden koirien turkki jatkaa kasvuaan, eikä se irtoa luonnollisesti omia aikojaan. Tällainen turkki ei lämmitä. Avainasemassa on lämpöä eristävän pohjavillan puuttuminen. Tällaiset koirat siis palelevat herkemmin, vaikka turkki olisikin pitkä. Nämä koirat myös tarvitsevat lähtökohtaisesti vaatetusta kylmillä pakkaskeleillä lämmön pitimiksi – oli turkki lyhyt tai pitkä.

Jos haluat kasvattaa näille koiraroduille pitkän turkin talveksi, on hyvä muistaa, että pitkä turkki vaatii paljon hoitoa ja huolenpitoa. Pitkäksi kasvanut turkki takkuuntuu ja huopaantuu herkästi sekä kerää itseensä lumipaakkuja. Jos pitkän turkin päälle pukee vielä takin, pitkä turkki hankautuu helposti vaatteiden alla ja voi saada aikaiseksi solmuja. Solmun tai huopakerroksen osuessa lähelle ihoa, ne saattavat kiristää ja aiheuttaa koirallesi kipua. Tällaisessa turkissa ilma ei pääse myöskään kiertämään vapaasti koiran iholle ja tilanne saattaa aiheuttaa iho-ongelmia ihon hautuessa huopaantuneen turkin alla. Pitkän turkin pitäminen siistinä vaatii siis talviaikana erityistä huomiota ja sitä on kammattava ja karstattava päivittäin.

Paras tapa pitää nämä pohjavillattomat koirat mukavan lämpimänä talven ulkolenkkien aikana on pukea turkin jatkeeksi lämmin takki. Takki pitää lumipaakut loitolla ja turkin mukavan kuivana. Joten jos muina vuodenaikoina olet mieltynyt pitämään koiran turkin siistissä ja helppohoitoisessa lyhyessä mallissa, voit huoletta tehdä niin myös talvisin. Lyhyt turkki takin alla ei myöskään takkuunnu yhtä helposti ja koiran turkki pysyy siistinä myös koko talvikauden ajan.

Talvikaudella on hyvä muistaa myös koiran tassunpohjat. Karvaiset tassunpohjat keräävät itseensä todella paljon jääpaakkuja, jotka vaikeuttavat askellusta ja pahimmillaan aiheuttavat haavaumia anturoiden väliin. Varpaiden välien karva kannattaakin pitää todella lyhyenä. Anturoita voi myös rasvata talvisin, sillä ne kärsivät ilman kuivuudesta ja lumen sekä jään aiheuttamasta rasituksesta. Jos koiran tassut palelevat herkästi, voi myös kevyitä tossuja harkita.

Voit siis huoletta ja hyvällä omallatunnolla pitää myös talviaikaan lemmikkisi turkkia lyhyessä mallissa, jos se on tyyli, josta pidät. Todella kylmillä keleillä on myös hyvä tarkkailla omaa lemmikkiään ja pitää lenkit lyhyenä, jos koira näyttää vilustumisen merkkejä. Nämä asiat mielessä pitäen voit olla varma, että lemmikkikin pääsee nauttimaan kauniista talvikeleistä.