Lyhyet kynnet lisäävät koirasi hyvinvointia

Koiran kynsien leikkaus

Monelle omistajalle koiran kynsien leikkaaminen saattaa olla haasteellinen ajatus. Mitä jos leikkaankin liikaa ja koiraan sattuu? Ei hätää. Mitä useammin harjoittelet kynsien leikkausta, sitä sujuvampaa siitä tulee. Myöskään mahdollista verenvuotoa ei kannata pelätä. Usein koira ei edes huomaa, jos kynnestä leikkaa hieman liikaa. Tärkeintä on, että itse leikkaaja pysyy tyynenä ja toimii niin kuin mitään ei olisi sattunutkaan. Tämä viestittää myös koiralle, että kaikki on hyvin. Vuodon saa nopeasti tyrehtymään siihen tarkoitetuilla pulvereilla, joita löytyy myös Kuonolan tuotevalikoimasta.

Mistä tietää, kuinka paljon kynnestä voi leikata?

Mustat kynnet tuottavat monelle päänvaivaa… puhutaankin siis ensin vaaleista kynsistä ja niiden leikkaamisesta. Vaaleat kynnet ovat läpinäkyvät ja kynnen sisällä olevan verisuonen näkee helpommin. Verisuoni näkyy kynnen sivulta katsottuna vaaleanpunaisena kolmiona. Vaaleasta kynnestä on näin ollen suhteellisen helppoa katsoa missä kynnen suoni kulkee ja näin ollen pystyy hahmottamaan mistä kohdasta voi leikata.

Mustasta kynnestä verisuonta on vaikeampi hahmottaa, mutta kun silmä harjaantuu, senkin pystyy näkemään. Mustan kynnen verisuonen voi nähdä kynnen alapuolelta katsottuna. Näet parhaiten kynnen alle kääntämällä seisovan koiran jalan koukkuun (kuin hevosen kavioita putsattaisiin). Oheinen kuva havainnollistaa, missä mustan kynnen suoni kulkee ja punaiset viivat näyttävät mistä kohdasta saa leikata. Pitkäksi kasvaneeseen kynnen päähän muodostuu usein ontto kuppimainen alue, jonka voi leikata kokonaan pois. Leikkaa kuitenkin vain vähän kerrallaan, jotta et vahingossa leikkaa liikaa ja voit tunnustella mistä kohdasta suoni alkaa.

Lyhyet kynnet lisäävät koirasi hyvinvointia

Liian pitkäksi päässyt kynsi saattaa osua koiran seistessä maahan ja näin vääntää varpaita vääriin asentoihin. Se saattaa aiheuttaa koiralle pidemmän päälle ongelmia ja kipua. Kynsien pitäminen lyhyenä on siis terveyden kannalta hyvin tärkeää. Jos kynsien leikkaaminen kotona tuntuu haastavalta, me Kuonolassa teemme sen puolestasi. Kynsien leikkaus kuuluu lisänä myös aina kaikkiin pesu- ja trimmauspalveluihin.

Vaikka käyttäisitkin koiraa ammattilaisella kynsien leikkuussa, kannattaa sitä kuitenkin aika ajoin myös harjoitella kotona. Koiran käsittelyharjoitukset vahvistavat omistajan ja koiran välistä yhteistyötä ja luottamusta sekä helpottavat koiraan kohdistuvia mahdollisia tulevia toimenpiteitä. Näitä voivat olla esimerkiksi tassun haava, joka vaatii tassusiteen laiton tai eläinlääkärissä verinäytteen otto.