Koirassani ei ole takkuja!

Nämä sanat kuulee turkinhoidon ammattilainen lähes joka kolmannelta asiakkaalta. Jotta koira voidaan todeta takuttomaksi, tulee kamman mennä koiran turkista läpi kauttaaltaan.

Kampa upotetaan koiran turkkiin niin syvälle, että se osuu ihoon. Jos turkkia kammataan vain latvoista, jää iholla olevat takut huomaamatta. Tärkeimpiä kammattavia alueita ovat koiran varpaat (tassun päältä), jalat (etenkin ranteet ja kintereet), kaula, posket, kuono, niska, korvat ja korvien taustat häntää unohtamatta. Hyvin usein turkin kampaaminen ja harjaus keskittyy koiran selkään ja kylkiin, sillä näitä alueita on helpoin kammata. Nämä alueet eivät kuitenkaan ole niin alttiita takkuuntumiselle, kuin edellä mainitut.

Jos turkki on päässyt takkuuntumaan runsaasti ja takut ovat lähellä ihoa, niitä ei voida selvittää. Laajojen takkujen selvittäminen on koiralle kivuliasta. Kärsimys on myös turhaa, sillä jo kertaalleen pahasti takkuuntunut turkki on vaurioitunut ja se takkuuntuu uudelleen.

Kun turkki on päässyt takkuun, se tulee ajella koneella lyhyeksi. Turkinhoidon ammattilainen ei voi tässä tilanteessa vaikuttaa turkin pituuteen, vaan se ajellaan sillä pituudella, mikä menee takkujen alta kaikista turvallisimmin. Usein kuulee myös toiveena, että pelkästään takkuiset kohdat ajeltaisiin pois ja muu turkki säästetään. Tämä ei ole järkevää, sillä tällöin turkista tulee epätasainen ”tilkkutäkki”. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, jos takkuja on kämmentä laajemmalla alueella ja useammassa, kuin yhdessä paikassa. Tällöin koiran ja myös omistajan kannalta paras ratkaisu on ajella koko turkki pois, vaikka selkä ja kyljet olisikin kammattu takuttomaksi.

Kun turkki on ajeltu kauttaaltaan samaan mittaan, on uuden ja terveen turkin takaisin kasvattaminen helpompaa.

Huomioithan, että takkuisen turkin ajelu on vaativaa ja aikaa vievää. Kun takut on lähellä ihoa, voi ajelukoneen terä aiheuttaa koiran iholle naarmun. Tämä ei johdu trimmaajan huolimattomuudesta. Suosittelemmekin aina varaamaan lisäpalveluksi takkuisen turkin lisän, jotta turkki ehditään ajella mahdollisimman varovaisesti.

Helpotamme Kuonolassa koiranomistajien arkea tarjoamalla asiantuntevia turkinhoitopalveluita. Mikäli haluat ylläpitää koirallasi pitkää turkkia, suosittelemme turkin ylläpitoharjaus -palvelua! Lue lisää muista SPA-palveluistamme.