Faktaa koirien kynsien leikkauksesta

Hyvä nyrkkisääntö on, että koiran kynsi ei saisi osua maahan, koiran seistessä tasaisella alustalla. Jos kynsi osuu maahan, koiran varvas ajautuu virheasentoon. Tämä voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta.
Pitkäksi kasvanut kynsi alkaa kaartua alaspäin, ja se voi mennä jopa kierteelle. Kiertynyt kynsi painaa kivuliaasti koiran varvasta ja voi porata siihen reiän. Erityisesti kannuskynnet (peukalot), voivat huomaamatta kasvaa liian pitkäksi, sillä ne eivät luonnollisesti pääse juurikaan kulumaan.

Koiran kynsiä olisikin hyvä tarkkailla viikoittain ja varmistaa, että kynnet eivät kasva liian pitkiksi.
Kun pitkäksi kasvanutta kynttä lähdetään lyhentämään, se tulee leikata aivan ytimen reunaan saakka, jotta saadaan aikaan verisuonen vetäytyminen. Tämä on välttämätöntä, jotta kynnestä saadaan ajan kanssa lyhyempi. Leikkuutarkkuus voi kärsiä, mikäli koira rimpuilee tai nykii tassua. Turkinhoidon ammattilainenkin leikkaa joskus kynnestä liikaa ja se voi vuotaa verta. Tämä on täysin vaaratonta ja yleensä koira ei reagoi mitenkään.

Kun kynttä operoidaan lähellä verisuonta, se on hetken aikaa herkempi ulkoisille ärsykkeille. Esimerkiksi jos koira kynsienleikkuun jälkeen vaikkapa kuopii maata, voi kynsi alkaa vuotamaan. Vuotavan kynnen saa yleensä helposti tyrehtymään painamalla sitä paperinpalalla 10-30 sekunnin ajan. Mikäli vuoto on runsasta ja se sotkee lattioita, siihen voidaan laittaa suojaksi sukka. Verta vuotava kynsi tyrehtyy ajan kanssa myös itsestään, eikä se vaadi eläinlääkärikäyntiä. Tyrehdytykseen voidaan käyttää myös kynsipuuteria.

Jos koiran kynnet ovat saaneet kasvaa rauhassa, niiden sisällä oleva verisuonikin kasvaa. Pitkää kynttä ei voida leikata yhdellä kerralla lyhyeksi juurikin tämän sisällä kasvavan verisuonen takia. Turkinhoidon ammattilainen leikkaa tarkasti kynnestä juuri sen verran, että kynsi ei vuoda, mutta verisuoni on tunnettavissa kynnen kärjessä. Kun verisuoni on ”paljastettu” se pakenee ja vetäytyy taakse päin. Tällöin kynsi tulisi leikata heti muutaman päivän päästä uudelleen, jotta kynnen pituutta saadaan taas hieman lyhennettyä. Tämä toistetaan niin monta kertaa, että kynsi on toivotun pituinen.