Sydänsuruja etätyökäytäntöjen jälkeen – Kuinka auttaa koiraasi eroahdistuksen kanssa?

Koronan tuomien rajoitusten aikana koirasi on viettänyt ehkä totuttua enemmän aikaa kanssasi. Nyt kun esimerkiksi etätyökäytäntöjä aletaan purkamaan, tilanne muuttuu monissa perheissä. Jopa meillä ihmisillä menee aikaa siirtyä uuteen normaaliin arkeen, kun toimistoihin aletaan pikkuhiljaa palata. Myös lemmikkisi reagoi muutoksiin. Uusiin rutiineihin voi olla vaikea tottua.  Et olekaan antamassa koirallesi enää kotona jakamatonta huomiota ja rapsutuksia, vaan sinun pitää jättää koirasi yksin kotiin. Tunnit yksin kotona taas voivat tuntua koirastasi loputtomilta. Mitä konkreettista voisit omistajana tehdä, jotta rajoituksista uuteen normaaliin siirtyminen olisi vähemmän stressaavaa myös koiralle?

Eroahdistus voi syntyä monesta eri syystä

Eroahdistus voi syntyä monesta eri syystä. Tällainen syy voi olla esimerkiksi se, että koira jätetään yksin pitkäksi aikaa ensimmäisiä kertoja tai kun koira jätetään yksin sen jälkeen, kun se on viettänyt pitkiä aikoja yhdessä ihmisen kanssa. Koira voi kärsiä myös jostakin traumaattisesta tapahtumasta. Tämä voi olla tyypillistä mm. rescue koirilla. Perheen rutiinien muuttuminen tai perheenjäsenen tai toisen lemmikin menettäminen voivat myös olla asioita, jotka laukaisevat eroahdistuksen.

Mistä tiedän, että koirani kärsii eroahdistuksesta? Tässä muutamia merkkejä.

  • Tavaroiden tuhoaminen – jotkut koirat reagoivat yksin jättämiseen puremalla esim. tavaroita.
  • Ylenpalttinen liikkuminen – stressi voi saada koiran liikkumaan hallitsemattomasti ympäri taloa tai toistamaan samaa kuviota yhä uudelleen ja uudelleen.
  • Panikointi, juuri ennen poistumistasi asunnosta – Koira seuraa sinua koko ajan, ennen kuin lähdet talosta ja koira yrittää hypätä sinua vasten.
  • Jatkuva ääntely – jotkut koirat pitävät jatkuvaa ääntä sinun ollessasi poissa.
  • Vahingot sisällä – Mikäli tämä on toistuvaa, kyse voi olla eroahdistuksesta.

Miten koiran eroahdistusta voi sitten helpottaa? Tässä muutamia vihjeitä!

Pidä koirasi rutiinit niin samanlaisina kuin pystyt. Ulkoiluta, ruoki ja leiki koirasi kanssa suurin piirtein samoihin aikoihin ja samassa järjestyksessä päivän aikana.  Pohdi mitä leikkejä tai pelejä voisitte yhdessä harrastaa koirasi kanssa. Leikkiminen ja pelit vievät energiaa ja tekevät koirasi tyytyväiseksi. Jos teet töitä vielä kotona, yritä antaa koirallesi niin vähän huomiota kuin mahdollista työpäiväsi aikana. On tärkeää, että koirallasi on myös joka päivä aikaa ilman ihmiskontakteja. Yritä jättää koirasi yksin kotiin, ensin vaikka vain viideksi minuutiksi. Kun palaat, koirasi huomaa, että kaikki on hyvin.  Älä tee isoa numeroa lähdöstäsi äläkä paluustasi.

Keksi koirallesi mukavaa tekemistä päivän ajaksi, esimerkiksi jättämällä sille sallittua pureskeltavaa tai erilaisia aktivointileluja. Voit vaikkapa kupista tarjoamisen sijaan, jättää koirallesi aamupalan piilotettuna ympäri huonetta, tai pakastamalla sen esimerkiksi kongiin ja antamalla sen lähtiessäsi koirallesi pureskeltavaksi. Keksi koirallesi mieluummin jotakin rauhoittavaa/väsyttävää tekemistä, jossa se joutuu käyttämään hajuaistiaan tai älykkyyttään fyysisen rasituksen sijaan.

Päiväkoti rikastaa koirasi arkea

Rikasta koirasi arkea viemällä se päiväkotiin, jossa sillä on leikkikavereita ja tutut rutiinit. Koirapäiväkodissa koirastasi huolehditaan koko päivän ajan ja se pääsee toteuttamaan lajityypillistä käyttäytymistään toisten koirien kanssa. Näin koirasi myös tottuu muihin ihmisiin, eikä siitä tule liian riippuvainen omista perheenjäsenistään. Tämä saattaa olla tärkeää myös tulevaisuudessa, jos koirasi tarvitsee joskus vaikkapa pidempiaikaista hoitoa esimerkiksi lomamatkanne aikana.

Koirapäiväkodissa koirasi kanssa puuhastellaan erilaisten aktiviteettien parissa. Tällaisia ovat mm. metsälenkit yhdessä ystävien kanssa, sisäleikit turvallisessa ja valvotussa ympäristössä kaikki yksilöt huomioon ottaen, sekä erilaiset aktivointileikit ja harjoitukset, lepohetkiä unohtamatta. Päivän jälkeen saat kotiisi väsyneen, mutta onnellisen koiran!

Koirapäiväkoti Kuonola, Helsingin Lauttasaaressa, tarjoaa koirien päivähoitoa joka arkipäivä kello 07.30-18.00 välisenä aikana. Tutustu Kuonolan päiväkotitoimintaan ja koirien omaan Kuonola Clubiin osoitteessa https://www.kuonola.fi/koiran-paivakoti-ja-paivahoitopalvelut/