Koiran kynsien leikkaaminen on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia

Kynsien leikkaaminen koirilta on tärkeää, sillä nykykoiran elämässä kynnet eivät juuri kulu. Lemmikkimme eivät enää metsästä ja kaiva kuoppia samaan tapaan kuin ennen muinoin, ja näin ollen kynnetkään eivät kulu kuin aiemmin.

Kuinka usein koiran kynnet pitää leikata? Useimmissa tapauksissa noin kahden viikon välein. Joidenkin koirien kohdalla kynnet tulee leikata noin viikon välein. Kynnet voi leikata itse kotona oikein välinein tai voit jättää sen Kuonolan ammattilaisten osaaviin käsiin!

Kynsistä ja tassuista huolehtimisen tärkeys

Koiran kynsien leikkaamatta jättäminen sisältää monenlaisia ikäviä riskejä. Kynsien ylikasvu johtaa varpaiden ja jalan virheasentoihin. Se aiheuttaa kipua ja liikuntavaikeutta koiralle. Ylikasvun myötä saattaa tulla myös tulehduksia sekä nivelvaivoja. Pahasti ylikasvaneet kynnet kiertyvät ympäri ja painautuvat takaisin ihoon, aiheuttaen kipua.

Koiran jalkojen hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia muutenkin. Kynsienleikkuu on oivallinen hetki ottaa muutkin hoitorutiinit mukaan. Koiran anturat joutuvat ympäri vuoden koetukselle; talvella pakkassäät, kylmyys ja tiesuola käyvät anturoille, kesällä puolestaan kuumat tiet, hiekka ja sora rasittavat anturoita. On hyvä huolehtia, että anturat pysyvät kaikissa olosuhteissa pehmeinä ja joustavina. Me Kuonolassa uskomme Natural Dog Companyn tuotteisiin. Kasvipohjaiset ja ekologiset hoitotuotteet ovat anturoiden hoidossa avainasemassa. Valikoimastamme löydät sopivat voiteet anturoille, sekä muuhun ihonhoitoon.

Koiran kynsien leikkaaminen kotona

On tärkeää, että kynsiä leikataan riittävän tiheästi, ettei kynnen ydin pääse kasvamaan liian pitkäksi. Mitä siis tarvitset sitä varten, että voit leikata koiran kynnet kotona?

  • Kynsisakset
  • Stopperi – mikäli satut hiukan osumaan kynnen ytimeen, tyrehdyttää stopperi vuodon.
  • Viila – mikäli haluat pyöristää kynnen kärjen siten, ettei se raavi. Viila on kätevä myös silloin, mikäli olet epävarma saksilla leikkaamisen suhteen.

Kuonolan ammattilaiset auttavat ja opastavat mielellään kynsien leikkaamiseen kotioloissa.

Kotioloissa leikkaamisessa törmää hyvin todennäköisesti jompaan kumpaan seuraavista haasteista: tilanteeseen liittyy kovasti jännitystä ja se näyttäytyy usein rauhattomana koirana, tai omistaja pelkää leikkaavansa kynnen ytimeen ja näin kynsiä tulee leikattua liian vähän. Kynnen ytimeen leikkaaminen saattaa jännittää eritoten silloin, kun koiralla on mustat kynnet, eikä kynnen ydin erotu kovin helposti.

Monet koirat eivät oikeastaan pelkää tai jännitä kynsien leikkaamista lainkaan, vaan jännitys tarttuu omistajasta. Onhan meille muistettu useita kertoja sanoa, että kynnen ytimeen osuminen on äärimmäisen vaarallista ja koiralle vahingollista. Todellisuudessa, mikäli kynsisakset osuvat ytimen kärkeen, se ei ole vaarallista. Koira ei todennäköisesti edes huomaa tätä, mikäli leikkaaja jatkaa työtään kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Verenvuodon saa tyrehtymään nopeasti stopperilla ja leikkauksen saa helposti vietyä loppuun asti.

Varmoin ja rauhallisin ottein

Koiran kynsien leikkaus hoituu helpoiten, kun leikkaajan otteet ovat rauhalliset ja varmat. Tottunut ja kokenut trimmaaja saa jännittyineimmän ja rauhattomimmankin koiran rentoutumaan kynsien leikkuun ajaksi. Kuonolan ammattilaiset ottavat jokaisen koiran yksilönä huomioon, ja osaavat leikata kaiken väriset ja -pituiset kynnet varmoin ottein.

Koiraa kannattaa mahdollisuuksien mukaan jo pennusta asti totuttaa kynsien leikkaamiseen. Myös totuttamisvaiheessa tärkeintä on, että leikkaaja pysyy itse rauhallisena. Arka tai levoton koira rauhoittuu ja rentoutuu rauhallisesti toimivan trimmaajan käsittelyssä.

Kynsienleikkaus ja välineet kotiin kätevästi Kuonolasta

Aina ei aika riitä siihen, että kynnet leikkaa itse. Joskus koiralleen haluaa tarjota mukavan hemmotteluhetken – meille voit tuoda koirasi kynsienleikkuuseen ja rentoutua itse leikkuun ajan loungemme puolella. Loungestamme löytyy kahvia ja teetä, päivän lehdet sekä wifi.

Meiltä voit ostaa myös tuotteet ja välineet, joita käytämme niin ikään myös salonkimme puolella. Valikoimastamme löydät niin kynsisakset koiralle, stopperit, viilat kuin tassujen hoitoon tarkoitetut voiteetkin.

Me Kuonolassa autamme mielellämme aina totutusvaiheesta turvallisen leikkaamisen nikseihin asti. Tervetuloa!