Onko koirahieronta hyödyllistä vai humpuukia?

Koirahieronnasta puhuttaessa joukossa on lähes aina muutama, joka suhtautuu hieman epäilevästi tähän suhteellisen uuteen koiramaailmassa suosiotaan kasvattavaan palveluun. Totuus on kuitenkin se, että myös koira – samalla tavalla kuin ihminen – hyötyy hieronnasta ja sen positiivisista vaikutuksista. Koiralla on satoja lihaksia ja niistä suurin osa liikuttaa koiran raajoja. Koiralle tulee elämän aikana lihasjumeja ja erilaisia kiputiloja, joita koirahieronta voi helpottaa.

Ammattitaitoinen koirahieronta lisää mm. lihasten elastisuutta, vilkastuttaa aineenvaihduntaa, mahdolliset turvotukset laskevat, kuona-aineiden poistuminen nopeutuu, stressi vähenee, mahdolliset arpikudoskiinnikkeet pehmenevät ja vähenevät, lihasten liikelaajuus paranee ja mielihyvähormonin eli oksitosiinin eritys lisääntyy.

Koirahieronnasta voi olla suurta apua esimerkiksi koiralle, jolla on liikkumiseen ja lihaksistoon vaikuttavia tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Koiran lihaksisto voi myös jumiutua liian vähäisen ja yksipuolisen liikunnan tai rankan fyysisen liikkumisen seurauksena. Tällöin koirahieronnalla palautetaan lihaksiston elastisuus ja liikkuvuus.

Koira saattaa olla myös pelkästään henkisesti väsynyt ja stressaantunut esim. asuessaan isommassa laumassa muiden koirien kiusaamana tai koira voi stressaantua meluisassa ja hajujen kyllästämässä kaupunkiympäristössä. Tällöin hieronta usein auttaa koiraa rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Tärkeää olisi myös ajatella hierontaa ennaltaehkäisevänä hoitona. Lihakset on hyvä pitää joustavina ja kimmoisina, jolloin voidaan vähentää revähdyksien ja muiden vammojen vaaraa. Koiran ei siis tarvitse aina olla ”jumissa” tullessaan hierontaan!

Koira ei itse pysty tilaamaan aikaa koirahierontaan eikä edes kertomaan omistajalle, että nyt olisi jo korkea aika. Omistajan voi hieronnan avulla  huolehtia koiran kehon hyvinvoinnista samalla tavalla, kun se huolehtii koiran ruokinnasta, ulkoiluttamisesta ja turkin hoidosta.

Se kuinka usein koira tarvitsee hierontaa, riippuu täysin koirasta. Jotkut koirat saavat avun lihasjumeihinsa jo muutaman hierontakerran jälkeen, toiset tarvitsevat säännöllistä ”huoltoväliä”.  Tarve selviää vasta kun hieroja tutkii koiran, tekee hieronnan ja kuulee hieronnan tuloksista omistajalta. Tärkeää onkin, että omistaja tarkkailee koiraansa hierontojen välissä hiukan normaalia enemmän, jotta koirahieroja saa tietoa siitä, missä mennään.  Mikäli mitään edistystä koiran voinnissa ei tapahdu muutaman hoitokerran jälkeen, koirahieroja ohjaa yleensä koiran omistajineen seuraavalle asiantuntijalle, esim. osteopaatille tai fysioterapeutille.

Kuonolassa sinua palvelee oma koirahieronnan asiantuntija. Lue lisää koirahieronnasta oheisesta linkistä ja varaa aika https://www.kuonola.fi/hieronta-ja-laserhoidot/